Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Brandveiligheid van isolatie

Isolatiematerialen worden telkens ingedeeld in verschillende categorieën van brandveiligheid. In dit artikel vind je meer informatie terug over isolatie met betrekking tot veiligheid en gezondheid.

Isolatie plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan voor spouwmuurisolatie en vergelijk de prijzen.

 

Van welk materiaal worden tussenwanden gemaakt?

Niet-dragende tussenwanden bouw je het eenvoudigst met cellenbetonblokken of d.m.v. een raamwerk van metaalprofielen met gipsplaten. Cellenbetonblokken zijn heel licht, waardoor er geen constructieve problemen ontstaan. Raadpleeg een bouwkundige om te voorkomen dat het plafond te zwaar belast wordt. Lichtgewichtwanden van (vochtafstotend) gipsplaat zijn niet alleen licht, ze hebben bovendien het voordeel dat u tussen de profielen (of de houten balken) isolatiemateriaal aan kunt brengen en zonder veel moeite de water- en elektri-citeitsleidingen kunt wegwerken.

 

Eigenschappen van verschillende isolatiematerialen

Niet alleen met betrekking tot warmte- en geluidsisolatie worden er hoge eisen aan het isolatiemateriaal gesteld. Bouwmaterialen worden bovendien ingedeeld in categorieën van brandveiligheid. Brandveiligheids-categorie B2 betekent ‘normaal ontvlambaar’, BI ‘moeilijk ontvlambaar/brandvertragend’ en A als laatste ‘niet brandbaar’,

In de tabel zijn de meest gangbare isolatiematerialen opgenomen. Glas- en steenwol komen als beste naar voren, als je kijkt naar de combinatie van warmtevoordeel en brandveiligheid. Want hoe kleiner de k-waarde, hoe dunner de isolatielaag in totaal hoeft te zijn, om een bepaalde isolatiewerking volgens de isolatievoorschriften te bereiken. Van de overige isolatiematerialen is er niet één die zo’n goede waarde bereikt.

 

brandveiligheid isolatiematerialen

 

Glas- of steenwol of liever een alternatief isolatiemateriaal?

Isolatiemateriaal van glas- of steenwol heeft men er lang van verdacht kanker te veroorzaken. De vooraanstaande fabrikanten van dit soort materiaal hebben zich dit aangetrokken en hun producten verder ontwikkeld. Het resultaat zijn de zogenaamde Ki-40 isolatiematerialen, die door de overheid als wetenschappelijk bewezen ‘ongevaarlijk voor de gezondheid’ zijn verklaard. Het materiaal krijgt deze kwalificatie, als de Ki-index minimaal 40 bedraagt. Uw keuze voor een bepaald isolatiemateriaal is dus uiteindelijk een kwestie van persoonlijke opvatting. Bij de verwerking van steen- en glaswol komt een zeer fijn stof vrij, dus moet u tijdens het werken een lange broek, een hemd met lange mouwen en een stof-masker dragen. De alternatieve materialen hebben echter een slechter warmtegeleidingsvermogen, maar beïnvloeden de gezondheid niet.

 

Verbouwing binnenshuis volgens de huidige isolatiebepalingen

Al geruime tijd kennen we in Nederland allerlei bepalingen wat betreft het isoleren. Deze omvatten een serie maatregelen die de standaardvermindering van energie in huis, zoals die al jaren in veel landen voor nieuwbouw geldt, gelijk trekt. Voorop staan hierbij de vermindering van CO2 en een efficiënte omgang met energie. De berekening van de noodzakelijke warmte-isolatie is gebaseerd op de jaarlijkse warmtebehoefte. In kleinere woningeenheden moeten afzonderlijke onderdelen zo zijn geconstrueerd dat ze de juiste k-waarde niet overschrijden. Deze waarde is, simpel uitgelegd, een graadmeter voor de warmtedoor-laatbaarheid van een bepaalde stof. Hoe kleiner de waarde, des te hoger de isolerende werking van het materiaal.

Bij een verbouwing – herindeling, vervanging en vernieuwing van bouwgedeelten -gelden andere waarden voor de beperking van warmteverlies. We kunnen hier niet in detail ingaan op alle plaatselijke bepalingen. Architecten, maar ook fabrikanten van isolatiematerialen, kunnen over de vereiste maatregelen bij een verbouwing vakkundige informatie geven.

 

Isolatiematerialen en hun warmtegeleidingsvermogen en brandbaarheid

MateriaalWarmtegeleidingsvermogenBrandveiligheidsklasse
houtvezelplaten 0,045<0,060B2
cellulose0,040<0,045BI en B2
kurk0,040<0,055B2
schapenwol 0,040<0,045B2
kokosvezel0,045<0,050B2
glas- en steenwol 0,035<0,045A
polystyrol-hardschuim (PS) 0,025<0,040BI
fenolhars-hardschuim (PF) 0,025<0,045 BI en B2
polyurethaan-hardschuim (PUR)0,020<0,035 BI en B2

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten