Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

De toekomst van zonnepanelen

Zonne-energie zal populairder worden in de toekomst. Is er ondertussen al veel verandert in de technologie? Een stand van zaken.

Benieuwd naar een prijs op maat voor de plaatsing van zonnepanelen? Ontvang hier vrijblijvend offertes!

 

Zonnepanelen nu

De conventionele zonnepanelen
Zonlicht kan omgezet worden in elektriciteit door het gebruik van parabolische schotels, zoals reeds dat toegepast wordt in enkele grote zonne-energiecentrales in de wereld en door fotovoltaïsche cellen, beter bekend van de zonnepanelen op onze daken. De huidige generatie zonnepanelen heeft één groot nadeel, de productiekost is erg hoog. Men vermoed dat pas over 15 jaar zonne-energie pas echt rendabel zal zijn. Op dit moment halen de beste zonnepanelen een rendement van 30%. Dat wil zeggen dat niet meer dan een derde van het zonlicht omgezet wordt in stroom. Maar de betaalbare zonnepanelen die in ons land overal op de daken liggen, halen maar de helft van dat rendement. Je kan er min of meer vanuit gaan dat je de zonnepanelen op ongeveer 30 jaar hebt terugverdient. Eventuele ( tijdelijke ) subsidies zijn hierin niet verrekend.

Als de energieprijzen sterk blijven stijgen, hetgeen niet ondenkbaar is, zal dit vermoedelijk eerder 25 jaar zijn.Maar wat vaak vergeten wordt is dat de productie van zonnecellen buitengewoon vervuilend is en zelfs niet moet onderdoen voor radioactief afval. Het is vooral het tekort aan fossiele brandstoffen (zoals stookolie) die ons verplicht in de richting van zonne- en windenergie duwen. Bovendien zijn er te weinig fabrieken om deze panelen te maken. De betere zonnepanelen met een hoger rendement en goedkoper in productie zullen pas over tientallen jaren beschikbaar zijn voor de consument. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

Zonneboilers
Een zonneboiler bespaart bijna de helft van de energiekosten voor warm water. Je hebt nu ook al zonneboilers die naast het leveren van warm water, ook je huis helpen verwarmen. Deze combitoestellen besparen ook nog eens tot 5% van je gasfactuur voor verwarming. Een zonneboiler is wel nog erg duur ( rond de 4000 euro, plaatsing inbegrepen ) en heeft als nadeel dat je de boiler vaak veel meer benut wanneer er weinig zonlicht voorhanden is, met name ´s avonds en in de wintermaanden. De geschatte besparing per jaar bedraagt ongeveer 120 euro. Het duurt dus net als bij zonnepanelen vele jaren alvorens het toestel is terug betaald. Een zonneboiler werkt met een zonnecollector op het dak, hetgeen het uitzicht heeft van zonnepanelen. Deze zonnecollectoren verwarmen het koude leidingswater alvorens het naar de ketel gaat. Door deze voorverwarming dient er minder energie verbruikt te worden om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.

toekomst zonne energie

Zonnepanelen later

Steeds goedkoper
De zonnepanelen worden steeds goedkoper. Tussen 2005 en 2008 zijn de prijzen van de panelen reeds met 17% gedaald. Enerzijds heb je de productiekost die men lager probeert te krijgen dan 1 euro per Watt. Op dit moment schommelt die nog tegen de 2 euro per Watt. Anderzijds heb je het rendement van de zonnepanelen die men wil verhogen. Op dit moment ligt die rond de 30% en men schat dat men die binnen enkele jaren tot 50% zal kunnen krijgen. Tenslotte heb je het onderhoud van de panelen die op dit moment erg hoog is. Met de huidige systemen zal je regelmatig je panelen moeten kuisen om het energieverlies te beperken en dient ook de omvormer regelmatig een onderhoud te krijgen. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang hier vrijblijvend offertes!

 

Zonnecellen in glas (zonneramen)
In Amerika is een nieuw soort zonnepaneel ontwikkeld dat geïntegreerd zit in glas (zonneramen) en dat tot tienmaal efficiënter is dan conventionele methodes om zonlicht om te zetten in energie. Het Massachusetts Institute of Technologie ontwikkelde dit normaal uitziende glas dat maar een beperkt aantal aanpassingen nodig heeft om elektriciteit te kunnen opwekken. Er worden hierbij enkel aan de rand van het glas zonnecellen gemonteerd. Een dunne verflaag van organische moleculen wordt op het gehele glas aangebracht en deze neemt het licht op, die dan naar de zonnecellen in de rand worden gestuurd. Doordat er maar een beperkte hoeveelheid zonnecellen nodig is, zal deze techniek vermoedelijk niet overdreven duur zijn en is bovendien onopvallend.

 

Flexibele zonnepanelen
Op dit moment zijn de zonnepanelen beperkt in mogelijkheden en kan je er maar evenveel plaatsen als de vorm en oriëntatie van het dak toelaten. NanoSolar ontwikkelde daarom reed flexibele zonnepanelen onder de naam Powersheet. Deze panelen zijn lichter, maar liefst 90% goedkoper, en minstens zo effectief als de traditionele panelen. Dit materiaal is zo dun als aluminiumfolie en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er waren reeds andere dunne en flexibele zonnepanelen ontwikkeld, maar die hadden steeds een lager rendement dan de conventionele zonnepanelen. De firma heeft uiteraard een patent op dit product en het staat al vast dat hun productie de vraag naar dit product niet zal kunnen volgen.

 

Tower of power
In Australië werkt men aan de ontwikkeling van een Tower of Power. Dit is een toren van een kilometer hoogte. In deze toren stijgt de warme lucht omhoog en wordt elke honderd meter een graad koeler. Het temperatuurverschil veroorzaakt een opwaartse windstroom. Aan de hand van spiegels rond de toren die het zonlicht allemaal naar eenzelfde punt weerkaatsen wordt het temperatuurverschil vergroot. Door de grote windsnelheden kan men een turbine draaiende houden die 200000 gezinnen van stroom voorziet.

 

Auto´s op zonne-energie
Tal van automerken werken aan een model op zonne-energie. Het zijn altijd elektrische auto´s waarvan de accu gedeeltelijk opgeladen wordt aan de hand van zonnecellen op het dak. Het grote probleem met elektrische auto´s is immers het snel leeg geraken van de accu. Tot op heden is er geen enkele auto ontwikkeld die volledig in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Zulk een volledig groene auto verwacht men ten vroegste over een tiental jaren. De nieuwe versie van de Toyota hybride Prius is voorzien van fotovoltaïsche cellen die voldoende zijn om de airconditioning in de auto van elektriciteit te voorzien.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs